tisdag 27 mars 2012

Kamin

Ytterligare ett "måste" i vårt hus är en kamin. Främst för att det är mysigt men det är också en väldigt praktisk värmekälla som komplement till fjärrvärmen som försörjer vår vattenburna golvvärme. Vi har försökt placera kaminen så att den syns från flera delar av bottenvåningen samtidigt som den också ska kunna sprida värme till stora ytor. Vi har ännu inte beställt någon kamin, och det är heller inget som måste göras innan vi flyttar in. Det går tydligen enkelt att komplettera med efteråt. Vi har titta på lite olika modeller och fabrikat, och har fastnat för Contura. Positivt är att de har flera olika modeller och att de är miljömärkta, gillas starkt.

Contura 556 - ett alternativ

Kaminen ska vara rejäl, men ändå inte ta för mycket plats. Och elden ska synas, därför vill vi ha en rund modell med sidoljus.  


Contura 560 T - ett till alternativ

Sen är frågan om den ska vara svart eller grå, med lamelltopp eller täljsten. Lamelltoppen blir tydligen rejält varm, så man ska helst inte ta på den. Täljstenen blir inte lika varm, men behåller värmen längre. Vi tycker nog bäst om täljsten, det enda negativa är nog att sidoljusen blir lite smalare. Vilken vi ska ha växer nog fram så småningom. Kanske ska vi välja golv först?

2 kommentarer:

  1. Vi har haft Conturas kamin med täljsten i sju år i vårt förra hus och även tagit lika i vårt nya hus - så mysigt att värma händerna på. Tips - glöm inte att planera skorstenen - för tyvärr måste man ju ha en sån...vi drog in den i rummet bakom vardagsrummet för att slippa se den, särskilt med hög takhöjd, då blir det en mycket hög svart skorsten. /Tova

    SvaraRadera
  2. Bra tips Tova, tack! Skorstenen kommer ledas genom ett av sovrummen, värmespridning och snyggare :-)

    SvaraRadera