onsdag 22 februari 2012

Pardörr

Ett av våra "måsten" på huset är en vacker pardörr. Det ger en härligt lantlig känsla, även på ett nybyggt modernt hus. Dessutom är det praktiskt att kunna öppna båda dörrbladen och få en öppning på lite över 1,5 meter.


 Siljansnäs

Fornby

Drömmen är en dörr från Leksandsdörren, modellen Siljansnäs eller Fornby. Överljus ovanför för lite mer ljusinsläpp. Madelene vill ha en svart, medan Erik helst vill ha en vit. Ska bli spännande att se vilken färg det blir...

Vid nybyggnation krävs enligt nya plan- och bygglagen bland annat vissa handikappanpassningar. Enligt den information vi har fått har byggnämnderna i Dalarna (och endast Dalarna, inget annat län i Sverige) tolkat lagen så att det dörrblad som öppnas i en pardörr måste vara tillräckligt brett för att en rullstol ska kunna passera. I en vanlig pardörr är det för smalt. Så då måste den rullstolsbundne kunna öppna även det andra dörrbladet för att komma in. Vanligtvis så används ju bara det ena dörrbladet i pardörren, medan det andra är fastlås högst upp och längst ner. En rullstolsbunden kan ju inte nå upp till det övre varför man inte får ha sådana dörrar i ett nybygge. Fiskarhedenvillans dörrleverantör Dooria har fixat en lösning på detta, med en hake i höjd med rullstolen som öppnar det andra dörrbladet. Tyvärr har inte Leksandsdörren någon sådan lösning. Och Doorias pardörrar är inte alls lika fina, eller känns lika gedigna eller av samma kvalité som Leksandsdörren. Så just nu känns det lite tungt att vi inte kan ha den dörr som vi så gärna vill!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar