måndag 20 februari 2012

Huset

Vi har tillsammans spenderat en bra bit över hundra timmar de senaste åtta månaderna med att bläddra i huskataloger, besöka husmässor, varit på husvisningar, läst husbloggar och skissat på planlösningar.

Det finns så otroligt många fina hus, och jag (Madelene) vill bygga dem allihop! Men det går ju inte, just nu i alla fall. Det blir ett hus på vår tomt, och någon gång måste vi ju bestämma oss för hur det ska se ut. Inget av kataloghusen har känts helt rätt, och ska vi lägga alla dessa pengar och hela vår fritid på det här husbygget så vill vi att det ska kännas wow!

Så vi gjorde en lista på allt vi skulle vilja ha i vårt hus, och sparade bilder på olika detaljer och lösningar vi trillade över.
Några "måsten" har varit:
- Två våningar
- Pardörrar i entrén
- Badrum med bastu
- Öppen planlösning på bottenvåning med kök, matplats, vardagsrum
- Separat entré till tvättstuga
- Rejält med förvaringsutrymmen
- Alla rum (utom extra badrum, tvättstuga eller klädkammare) större än 11 kvm.
- Öppen spis/kamin

Och sådant som vi väldigt gärna vill ha är:
- Minst 2,60 takhöjd
- Ryggåstak i någon del av huset
- Dubbeldusch
- Badkar
- Köks-ö/Bardisk 
- Många stora fönster
- Extra allmänt utrymme, förutom vardagsrummet
- Stor tvättstuga
- Öppet mellan våningsplanen, för rejäl rymd och takhöjd

Till slut hade vi ett förslag på hus, där vi utgått från Fiskarhedenvillans modell Rödhaken, ett hus med 2,60  som standard takhöjd. Vi har tagit bort ungefär 1,5 meter på bredden och istället lagt på en utbyggnad på baksidan för att få ett vardagsrum med ryggåstak. Planlösningen är egenritad.

Vi skickade ut ritningen, tillsammans med en lista där vi specificerat alla detaljer, till ett antal hustillverkare som vi fått en bra känsla för. Efter att vi gått igenom alla offerter, och förhoppningsvis jämfört "samma" hus så blev det Fiskarhedenvillan som blev vår husleverantör. De låg ungefär 300 000:- lägre i pris än den näst billigaste, och det för exakt samma höjd, bredd, bjälklag, fönster, panel, isolering, el, vvs, medföljande inredning osv.

Något som även gjorde att vi kände lite extra för Fiskarhedenvillan var att vår säljare, Tobias, är den enda säljaren vi träffat som inte snackat skit om andra husleverantörer. Vi känner också att vi alltid har fått helt ärliga svar och att vi kan lita helt på honom.

Efter en del korrigeringar och kompromisser så ser husritningen ut så här:

Framsida och baksida

Kortsidor

Planlösning


1 kommentar:

 1. Hej!

  Ni ser ut att hittat en toppenlösning och kombination av alla era önskemål. Ni har en otroligt spännande tid framför er och jag är nästa lite avis.

  Allt gott!
  Hälsningar
  Elin
  www.tranu.se

  SvaraRadera