fredag 24 februari 2012

Bastu

Ett till "måste" i huset är en bastu. Erik har bastat varje vecka hela sin uppväxt, medan Madelene kanske inte är riktigt lika entusiastisk. Men vi vill båda gärna kunna basta efter ett långt skidpass. Vi vill ha en tillräckligt stor bastu för att kunna få plats ett par stycken, samtidigt som den inte får bli för stor och ta för mycket utrymme i badrummet. Kompromissen blev 3,3 kvm och 2,10 meter bred yta för lavar.

Som allt annat så är det kring bastubygget många val. Vilket träslag, furu, ljus asp eller lite mörkare cederträ? Stående eller liggande panel? Aggregat? Styrfunktioner? Belysning? 

Aggregat - Helo Ring Wall

Varför köpa och installera ett grått och tråkigt aggregat när det finns lite mer designade alternativ? Bilden ovan visar det aggregat vi har fastnar för, och kostar "bara" någon tusenlapp mer än ett vanligt (läs: tråkigt) aggregat. Taget!

onsdag 22 februari 2012

Pardörr

Ett av våra "måsten" på huset är en vacker pardörr. Det ger en härligt lantlig känsla, även på ett nybyggt modernt hus. Dessutom är det praktiskt att kunna öppna båda dörrbladen och få en öppning på lite över 1,5 meter.


 Siljansnäs

Fornby

Drömmen är en dörr från Leksandsdörren, modellen Siljansnäs eller Fornby. Överljus ovanför för lite mer ljusinsläpp. Madelene vill ha en svart, medan Erik helst vill ha en vit. Ska bli spännande att se vilken färg det blir...

Vid nybyggnation krävs enligt nya plan- och bygglagen bland annat vissa handikappanpassningar. Enligt den information vi har fått har byggnämnderna i Dalarna (och endast Dalarna, inget annat län i Sverige) tolkat lagen så att det dörrblad som öppnas i en pardörr måste vara tillräckligt brett för att en rullstol ska kunna passera. I en vanlig pardörr är det för smalt. Så då måste den rullstolsbundne kunna öppna även det andra dörrbladet för att komma in. Vanligtvis så används ju bara det ena dörrbladet i pardörren, medan det andra är fastlås högst upp och längst ner. En rullstolsbunden kan ju inte nå upp till det övre varför man inte får ha sådana dörrar i ett nybygge. Fiskarhedenvillans dörrleverantör Dooria har fixat en lösning på detta, med en hake i höjd med rullstolen som öppnar det andra dörrbladet. Tyvärr har inte Leksandsdörren någon sådan lösning. Och Doorias pardörrar är inte alls lika fina, eller känns lika gedigna eller av samma kvalité som Leksandsdörren. Så just nu känns det lite tungt att vi inte kan ha den dörr som vi så gärna vill!

måndag 20 februari 2012

Huset

Vi har tillsammans spenderat en bra bit över hundra timmar de senaste åtta månaderna med att bläddra i huskataloger, besöka husmässor, varit på husvisningar, läst husbloggar och skissat på planlösningar.

Det finns så otroligt många fina hus, och jag (Madelene) vill bygga dem allihop! Men det går ju inte, just nu i alla fall. Det blir ett hus på vår tomt, och någon gång måste vi ju bestämma oss för hur det ska se ut. Inget av kataloghusen har känts helt rätt, och ska vi lägga alla dessa pengar och hela vår fritid på det här husbygget så vill vi att det ska kännas wow!

Så vi gjorde en lista på allt vi skulle vilja ha i vårt hus, och sparade bilder på olika detaljer och lösningar vi trillade över.
Några "måsten" har varit:
- Två våningar
- Pardörrar i entrén
- Badrum med bastu
- Öppen planlösning på bottenvåning med kök, matplats, vardagsrum
- Separat entré till tvättstuga
- Rejält med förvaringsutrymmen
- Alla rum (utom extra badrum, tvättstuga eller klädkammare) större än 11 kvm.
- Öppen spis/kamin

Och sådant som vi väldigt gärna vill ha är:
- Minst 2,60 takhöjd
- Ryggåstak i någon del av huset
- Dubbeldusch
- Badkar
- Köks-ö/Bardisk 
- Många stora fönster
- Extra allmänt utrymme, förutom vardagsrummet
- Stor tvättstuga
- Öppet mellan våningsplanen, för rejäl rymd och takhöjd

Till slut hade vi ett förslag på hus, där vi utgått från Fiskarhedenvillans modell Rödhaken, ett hus med 2,60  som standard takhöjd. Vi har tagit bort ungefär 1,5 meter på bredden och istället lagt på en utbyggnad på baksidan för att få ett vardagsrum med ryggåstak. Planlösningen är egenritad.

Vi skickade ut ritningen, tillsammans med en lista där vi specificerat alla detaljer, till ett antal hustillverkare som vi fått en bra känsla för. Efter att vi gått igenom alla offerter, och förhoppningsvis jämfört "samma" hus så blev det Fiskarhedenvillan som blev vår husleverantör. De låg ungefär 300 000:- lägre i pris än den näst billigaste, och det för exakt samma höjd, bredd, bjälklag, fönster, panel, isolering, el, vvs, medföljande inredning osv.

Något som även gjorde att vi kände lite extra för Fiskarhedenvillan var att vår säljare, Tobias, är den enda säljaren vi träffat som inte snackat skit om andra husleverantörer. Vi känner också att vi alltid har fått helt ärliga svar och att vi kan lita helt på honom.

Efter en del korrigeringar och kompromisser så ser husritningen ut så här:

Framsida och baksida

Kortsidor

Planlösning


söndag 19 februari 2012

Vår tomt

Vår tomt till höger i bilden, markerad med en fin skylt!
 

Sedan vi skrev på kontraktet i november så har vi varit till tomten minst en gång i veckan. Kikat på husen som byggs runt om, mätt ut huset på tomten och funderat på hur vi vill ha det placerat. Många funderingar kring var vi får morgon- och kvällssol, var vi vill ha uteplats och hur vi vill ha fönster placerade för att få in så mycket ljus som möjligt utan att bo i ett skyltfönster...

Med hjälp av den här sidan har vi kunnat se hur solen rör sig runt vår tomt vid olika tidpunkter på dygnet under hela året. Har varit till stor hjälp vid placering av huset.

Tomten just nu, täckt av snö och under det stubbar, sten och kvistar. 
 

Första april har vi tillträde, då sätter vi igång med att röja kvistar och hugga ner de träd vi inte vill ha kvar. Så fort tjälen har släppt tillräckligt kommer super-morbror med grävmaskinen och schaktar tomten så att det är klart för grundläggning i maj. Inte många veckor kvar nu, men väldigt många beslut. Både roligt och jobbigt:-)